Διαγωνισμός για τη Γαλλοφωνία Ελλάδα 2012

On 07/02/2012 by admin

Διαγωνισμός για τη Γαλλοφωνία
Ελλάδα 2012

 

Ευτυχισμένος όποιος σαν τον Οδυσσέα…

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες Πρεσβείες στην Ελλάδα, διοργανώνουν εναν διαγωνισμό ανοικτό προς όλους τους Έλληνες μαθητές και φοιτητές.

 

 

Η απονομή των βραβείων του διαγωνισμού θα λάβει χώρα στα πλαίσια της Εβδομάδας για τη Γαλλική Γλώσσα και τη Γαλλοφωνία, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο με επίκεντρο τη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας. Η Εβδομάδα αυτή θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 14 εως τις 20 Μαρτίου 2012

 

Θέμα

Και αυτή την χρονιά σας προσκαλούμε να παίξετε με τις λέξεις αλλά και με τις φιλοσοφικές έννοιες, αφήνοντας ελεύθερη τη δημιουργικότητα, την ποιητικότητα και την ευφευρετικότητά σας. Το θέμα που επιλέχθηκε είναι ο περίπλους του Οδυσσέα, η Οδύσσεια.

«Η Ιλιάδα μας προσκαλεί να μάθουμε τον θάνατο, ή τουλάχιστον να καθορίσουμε μια στάση απέναντι σε αυτόν. Στις μέρες μας, σπάνια αποτελεί έγνοια για τους νέους. Η Οδύσσεια, μας προσκαλεί να αγαπήσουμε την ζωή. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Οδυσσέας – καλύτερα μια ζωή θνητού επιτυχημένη… – αρνείται την αθανασία που του προσφέρει η Καλυψώ για να τον κρατήσει : πρόκειται για συμπεριφορά ενός νέου άνδρα… ή ενός φιλόσοφου… » [1]

 

 

Αυτήν τη χρονιά, σας προτείνουμε να συνδιάσετε το θέμα του Οδυσσέα με αυτό των 10 λέξεων, που επιλέχθηκαν από την Γενική Αντιπροσωπία για τη γαλλική γλώσσα και τις γλώσσες της Γαλλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας (DGLFLF)

 

 

«Πες μου δέκα λέξεις που σε διηγούνται»:

 

Μια θεματική επηρεασμένη από τα πιο ενδόμυχα συναισθήματά μας: να αποκαλύψουμε ενα συναίσθημα, να εξομολογηθούμε ή να διηγηθούμε μια προσωπική ιστορία, να μοιραστούμε μια προτίμηση ή μια ιδιαίτερη κλίση, χρησιμοποιώντας τις λέξεις:

 

Ame, autrement, caractère, chez, confier, histoire, naturel, penchant, songe, transports[1] Sven Ortoli, L’Iliade et l’Odyssée, De la guerre perpétuelle au voyage initiatique, Philosophie magazine, Hors série août septembre 2011,

 

 

Διαγωνισμός για τους μαθητές Δημοτικού

 


 

Οι καθηγητές προτείνουν στους μαθητές τους να επιλέξουν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω δέκα λέξεις και να τις χρησιμοποιήσουν για να διηγηθούν τις εντυπωσιακές συναντήσεις του Οδυσσέα : με τις Σειρήνες, τον Κύκλωπα, τις μάγισσες, τους θεούς… όλα αυτά τα μυθολογικά πλάσματα που μας κάνουν να φοβόμαστε και να ονειρευόμαστε…

 

Οι μαθητές θα εργαστούν συλλογικά.

Η μορφή παρουσίασης είναι απολύτως ελεύθερη (μικρά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κόμικ, σχέδια, θέατρο, διάφορα αντικείμενα, μακέτες, παρουσιάσεις power point, μοντάζ φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.).

Οι καλύτερες δημιουργίες θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή ώστε να παρουσιαστούν στην τελετή απονομής των βραβείων.

Επίσης, γίνονται δεκτές παρουσιάσεις βιντεοσκοπημένες ή σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε περίπτωση παρουσίασης μιας θεατρικής ή άλλου είδους παράστασης ή ενος αντικειμένου μεγάλου μεγέθους, θα πρέπει να καταγραφεί σε βίντεο ή να παρουσιαστεί μέσω εικόνων και να αποσταλεί σε CD ή DVD.

Προσοχή! Αποδεκτά ψηφιακά αρχεία:

Video : .avi ή .mp4
codecs video: Xvid ή divx
codecs son : mp3 ή AAC
Power point : .ppt ή .pps
Pdf σε .pdf

Διαγωνισμός για τους μαθητές Γυμνασίου

 


 

Το πλοίο σας αράζει σε ενα χαοτικό νησί όπου τα πάντα είναι άδικα και βίαια. Οι κάτοικοι πιστεύουν πως είστε ζωντανοί θεοί και βασίζονται σε εσάς για την οργάνωση της κοινωνίας τους με αρμονικό τρόπο… βοηθάτε τους κατοίκους να δημιουργήσουν την ιδανική πόλη…

Επιλέξτε το λιγότερο πέντε από τις δέκα λέξεις της Γαλλοφωνίας 2012.

Οι μαθητές θα εργαστούν συλλογικά.

Η μορφή παρουσίασης είναι απολύτως ελεύθερη και όλα τα είδη θα γίνουν αποδεκτά (διήγημα, ποίηση, εφημερίδα, γράμμα, κολάζ κ.λπ.).

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε να παρουσιάσετε για παράδειγμα ένα κείμενο (ποίημα, διήγημα, διάλογος) εικονογραφημένο ή όχι, μια αφίσα, μια παρουσίαση Powerpoint με σχολιασμό, ένα εικονογραφημένο διήγημα, ένα κόμικ, ένα τραγούδι, ένα θεατρικό, ένα βίντεο ή ακόμα και ενα blog.

Σε περίπτωση θεατρικής ή άλλου είδους παράστασης, θα πρέπει να καταγραφεί σε βίντεο ώστε ενδεχομένως να παρουσιαστεί στην τελετή απονομής των βραβείων.

Οι υποψηφίοι που το επιθυμούν μπορούν να εμπνευστούν από το CD « Heureux qui comme Ulysse…», υποχρεωτικό βοήθημα των μαθητών του Λυκείου.

 

Προσοχή! Αποδεκτά ψηφιακά αρχεία:

Video : .avi ή .mp4
codecs video: Xvid ή divx
codecs son : mp3 ή AAC
Power point : .ppt ή .pps
Pdf σε .pdf


Διαγωνισμός για τους μαθητές Λυκείου και τους φοιτητές


Φέτος, ο διαγωνισμός προτείνει μια επιλογή γαλλόφωνων τραγουδιών που παρουσιάζονται στο CD « Heureux qui comme Ulysse…» και το οποίο πραγματοποιήθηκε ειδικά για τον ελληνικό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας, με την στήριξη του TV5 Monde.

Σας προτείνουμε να εμπνευστείτε από το ποίημα του Joachim Du Bellay « Heureux qui comme Ulysse » (1οτραγούδι στο CD) και να δημιουργήσετε με το δικό σας κείμενο μια χορογραφία, ένα τραγούδι ή ακόμα και να το αποδώσετε σε slam.

Σας προσκαλούμε να περιγράψετε πως οραματίζεστε τον εαυτό σας σε σχέση με τον συνάνθρωπό σας στη διάρκεια του δικού σας ταξιδιού, της «προσωπικής σας Οδύσσειας».

 

Η δημιουργία των μαθητών/φοιτητών πρέπει να περιέχει υποχρεωτικά τις δέκα λέξεις της Γαλλοφωνίας 2012 και μπορεί να είναι είτε ατομική είτε συλλογική.

 

Προσοχή! Αποδεκτά ψηφιακά αρχεία:

Video : .avi ή .mp4
codecs video: Xvid ή divx
codecs son : mp3 ή AAC
Power point : .ppt ή .pps
Pdf σε .pdf

 

 

Προς τους καθηγητές

 


 

 

Το CD « Heureux qui comme Ulysse…» που περιέχει τα τραγούδια, διατίθεται αποκλειστικά προς τους καθηγητές οι οποίοι μπορούν να το ζητήσουν από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (τηλ.:             210 33 98 671      ,francophonie2012@ifa.gr ).

 

Παιδαγωγικά σημειώματα καθώς και τα λόγια των τραγουδιών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΓΙΕ, στις ακόλουθες τοποθεσίες:

Πηγές στο Διαδίκτυο : http://www.ifa.gr/index.php/fr/langue-francaise/francophonie-2012/sujets-en-ligne

Fiches – Activités : http://www.ifa.gr/index.php/fr/langue-francaise/francophonie-2012/ressources-francophonie-2012

 

 

Επιπλέον υλικό βρίσκεται στη διάθεσή σας, σε αυτή την διεύθυνση.

 

Οδηγίες

 


 

Ο τρόπος παραγωγής είναι απολύτως ελεύθερος και όλα τα είδη είναι δεκτά.

Σε περίπτωση γραπτής δημιουργίας, μπορείτε επίσης να επιλέξετε να παρουσιάσετε για παράδειγμα μια μουσική κριτική, μια ελεύθερη διήγηση, ένα ποίημα, μια εκ νέου γραφή (παραλλαγή, παρωδία, κλπ.), μια συνέχεια, ένα νέο τραγούδι, κ.λπ.

Σε περίπτωση καλλιτεχνικής παραγωγής (τραγούδι με μουσική, θεατρικό, βίντεο κ.λπ.) θα πρέπει να καταγραφεί σε ψηφιακό αρχείο και να αποσταλεί σε DVD.

Οι καλύτερες δημιουργίες θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή ώστε να παρουσιαστούν στην τελετή απονομής των βραβείων.

 

 

  • Όροι εγγραφής / συμμετοχής και προθεσμία αποστολής


Τα σχολεία που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρέπει να συμπληρώσουν το δελτίο συμμετοχής το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ: Αίτηση συμμετοχής – Formulaire inscr. concours Francophonie 2012 (270.5 kB 2011-11-01 15:35:02) και να μας το στείλουν ταχυδρομικώς μέχρι την Τετάρτη 15/02/2012.
*Προσοχή! Οι δημιουργίες σας θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί κατα τη διάρκεια της Εβδομάδος για τη γαλλική γλώσσα και τη γαλλοφωνία.

 

 

  • Κριτήρια αξιολόγησης και βραβεία


Αξιολογείται η δουλειά πάνω στη γλώσσα, η τήρηση των οδηγιών και η πιστότητα στο προτεινόμενο θέμα.

Καθίσταται σαφές, ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν ο πρωτότυπος χαρακτήρας των έργων, ενώ θα συνεκτιμηθούν η αισθητική, η συναισθηματική, η διασκεδαστική καθώς και η ευρηματική πλευρά των έργων.

Θα δοθούν πολλά βραβεία ανά κατηγορία και ανά επίπεδο. Όσον αφορά τα έργα που
θα ξεχωρίσει η Κριτική Επιτροπή, θα προσφερθούν βραβεία αναλόγως του κοινού εκ μέρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εταίρων του, του συνόλου δηλαδή των Γαλλόφωνων Πρεσβειών στην Ελλάδα (διαμονή στη Γαλλία, αεροπορικά εισιτήρια, DVDs, CDs, αξιόλογα βιβλία, κόμικς, λεξικά κ.λπ.).

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Συνεργασίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα στο ΓΙΕ :

Hélène BEI, Γραμματέας  (            210 33 98 671      ),

Emmanuelle BOILLON, Ακόλουθος συνεργασίας για τα γαλλικά (            210 33 98 656      )

ή να στείλετε e-mail στην διεύθυνση :  francophonie2012@ifa.gr

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.