Μαθετε Ξενες Γλωσσες

On 05/12/2011 by admin

 

hand in hand with languages

hand in hand with languages

Μάθετε Ξένες Γλώσσες [Πηγη www.focusmag.grwww.kxghellas.gr]

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας προκαλεί δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Τα δίγλωσσα άτομα αναπτύσσουν περισσότερη φαιά ουσία σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη γλώσσα. Και όσο πιο νωρίς μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, τόσο περισσότερη η φαιά ουσία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να συγκρίνουν τη φαιά ουσία στους εγκεφάλους 25 ατόμων που μιλούσαν μόνο τη μητρική τους γλώσσα, 25 ατόμων που έμαθαν μια δεύτερη γλώσσα πριν την ηλικία των πέντε ετών και 33 ατόμων που έμαθαν δεύτερη γλώσσα σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα δίγλωσσα άτομα διέθεταν περισσότερη φαιά ουσία στον αριστερό κατώτερο βρεγματικό φλοιό.

Όπως ανέφερε ο νευροφυσιολόγος Αντρέα Μετσέλι του Πανεπιστημιακού Κολεγίου στο Λονδίνο «Η φαιά ουσία στην περιοχή αυτή είναι περισσότερη στους δίγλωσσούς σε σχέση με αυτούς που μιλούν μια γλώσσα. Αυτό παρατηρείται ειδικά στους νέους που μιλούν δύο γλώσσες και έμαθαν τη μια σε πολύ μικρή ηλικία».

Η εκμάθηση μιας γλώσσας μετά τα 35 αλλάζει επίσης τη δομή του εγκεφάλου, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

«Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την ιδέα ότι είναι καλύτερα να μάθει κανείς μια γλώσσα νωρίς, γιατί ο εγκέφαλος είναι περισσότερο ικανός να προσαρμόζεται και να αφομοιώνει νέες γλώσσες, αλλάζοντας τη δομή του […] Αυτή η ικανότητα του εγκεφάλου μειώνεται με το χρόνο» εξηγεί ο Μετσέλι.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.