Πότε να αρχίσει τη ξένη γλώσσα το παιδί μου;

On 02/04/2012 by admin

Κάθε γονέας αναρωτιέται πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να μάθει μια ξένη γλώσσα το παιδί του και πότε να ξεκινήσει τη δεύτερη αν το θελήσει.

Στην εποχή μας σχεδόν όλα τα παιδιά μαθαίνουν Αγγλικά και κάποια κάνουν παράλληλα και μια ακόμα γλώσσα , γερμανικά ή γαλλικά, Ισπανικά ή Ιταλικά.

Κάποια παιδιά ξεκινάνε την ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία. Συνήθως στις οικογένειες αυτών των παιδιών υπάρχει ένα μέλος που μιλάει την ξένη γλώσσα και το παιδί έρχεται γρήγορα σε επαφή με αυτήν. Βέβαια η τηλεόραση με τα παιδικά της έχει συνδράμει στο να μαθαίνουν τα παιδιά αγγλικές λέξεις ακόμα και από την ηλικία των πέντε ετών.

Δεν υπάρχει ανησυχία για το αν θα ξεκινήσει το παιδί να μαθαίνει ξένη γλώσσα από πολύ μικρή ηλικία. Το καλύτερο είναι να μην πιέσουμε το παιδί να μάθει από νωρίς, να ακούσουμε τις ανησυχίες και επιθυμίες του και με βάση το χαρακτήρα του να αποφασίσουμε.

Η καταλληλότερη περίοδος για να ξεκινήσει το παιδί μας αγγλικά είναι λίγο μετά την πρώτη Δημοτικού. Θα έχει μάθει να διαβάζει και να γράφει στη μητρική του γλώσσα όλο το προηγούμενο χρόνο και έτσι θα έρθει σε επαφή με καινούργια μεν γλώσσα αλλά με κατοχυρωμένες δεξιότητες γραφής και ανάγνωσης και τρόπο μελέτης.

Εμείς οι γονείς πρέπει να σταθούμε δίπλα του και να το βοηθάμε χωρίς όμως να του δίνουμε τις λύσεις. Το σημαντικότερο είναι το παιδί σε αυτή τη τρυφερή ηλικία να αγαπήσει τη γλώσσα και να έχει κίνητρο να ασχοληθεί.

Αν στην πορεία το παιδί συζητώντας με τους γονείς του θέλει να ασχοληθεί και με δεύτερη ξένη γλώσσα τότε πρέπει να αποφασίσει εκείνο τι του αρέσει. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και από την Πέμπτη δημοτικού.  Φτάνει εμείς να το συμβουλεύουμε και να το καθοδηγούμε στις επιλογές του.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.